Najbardziej trwałe i ergonomiczne deski do krojenia

0
524

Wyposażenie kuchni to ważna sprawa, nie tylko ze względu na wygodę przygotowywania posiłków. Odpowiednie akcesoria mogą ożywić pomieszczenie i sprawić, że wspólne gotowanie stanie się prawdziwą pasją. Jednym z podstawowych przyborów w kuchni jest deska do krojenia.

Różne rodzaje desek

W sklepach dostępne są różne odmiany desek służących w kuchni. Mogą być drewniane, bambusowe lub wykonane z tworzywa sztucznego. To rozwiązania dla osób ceniących tradycyjne aranżacje mieszkania. Jeżeli chcemy podkreślić nowoczesny styl domu, lepiej skierować się ku deskom szklanym lub marmurowym. Każdy rodzaj ma wady i zalety, ale najważniejsza jest funkcjonalność.

Deska drewniana

Najpopularniejsze deski do krojenia są wykonane z drewna. Są wygodne w użyciu, trwałe i można je kupić w każdym sklepie. W zależności od tego, z jakiego drewna są produkowane, mają różną twardość. Najbardziej polecane są deski dębowe, akacjowe i bukowe. Drewno jako naturalny materiał ma właściwości bakteriobójcze, ale tylko wtedy, gdy deska jest właściwie pielęgnowana. Należy ją umyć i wytrzeć do sucha po każdym użyciu, w przeciwnym razie drewno będzie wchłaniać wodę i zaczną rozwijać się w nim bakterie.

Zaletą desek drewnianych jest fakt, że nie tępią noży. Ponadto mogą służyć jako podstawka pod ganki lub gorące blachy wyjmowane z piekarnika. Deski drewniane są bardzo dobre do krojenia pieczywa, natomiast do obróbki mięsa i ryb najlepiej skorzystać z produktów wykonanych z innych materiałów.

Deska bambusowa

Nowoczesne deski do krojenia są często wykonane z bambusa. Mogą być mylone z drewnianymi, jednak w porównaniu z nimi posiadają wiele zalet. Tego rodzaju deski są produkowane ze sprasowanej trawy. Dzięki temu do wnętrza nie wsiąkają płyny, a więc deska nie chłonie wody i bardzo szybko wysycha.

Deska bambusowa jest bardziej przyjazna dla środowiska, bo zbiory tej rośliny mogą być powtarzane częściej niż w przypadku drewna. Niestety produkty te nie są dostosowane do mycia w zmywarkach. Ponadto z czasem osłabieniu ulega struktura bambusa i deski są mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Po jakimś czasie pękają i nadają się do krojenia tylko małych warzyw.

Deska szklana

Jeżeli chcemy uzyskać jak najbardziej higieniczną powierzchnię, warto zdecydować się na zakup deski wykonanej ze szkła. Jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości i możną ją myć w zmywarkach. Szklana deska nie chłonie wody i nie rozwijają się w niej bakterie. Może być doskonałą ozdobą w nowoczesnych wnętrzach minimalistycznych.

Należy jednak zwrócić uwagę, że szkło tępi noże i w tym przypadku najlepiej korzystać z noży ceramicznych. Ponadto deska szklana może ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu. Wymaga większej ostrożności podczas krojenia, bo powierzchnia jest śliska. Dlatego deski szklane nie są polecane dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem.

Deska plastikowa

Deski wykonane z tworzywa sztucznego są popularne, bo można je kupić w bardzo niskich cenach. Nie są jednak zbyt estetyczne, szczególnie po dłuższym czasie użytkowania. Nie oznacza to, że nie mają innych zalet. Plastik jest materiałem higienicznym i odpornym nawet na silne środki chemiczne. Takie deski nie tępią noży, są lekkie i bardzo wygodne w użyciu.

Trzeba zwrócić uwagę, że w plastikowych deskach do krojenia po jakimś czasie pojawiają się zarysowania, w których rozwijają się bakterie. Poza tym tworzywo zaczyna wchłaniać zapachy i łatwo się odbarwia, na przykład podczas krojenia warzyw. Z tego względu plastikowe deski do krojenia są mniej trwałe od produktów wykonanych z naturalnych surowców.

Dodatkowe funkcje

Deski do krojenia są dostępne w wielu kształtach i kolorach. Można je dobrać do każdego stylu wnętrza. Wiele z nich ma dekoracyjne wyżłobienia lub stylowe rączki. Wersje z dodatkowym rantem będą skutecznie chronić blat kuchenny przed zabrudzeniem. Modele z dużą rączką ułatwiają przenoszenie posiekanych składników bezpośrednio do miski, garnka lub patelni. Niektóre mają elementy pozwalające na łatwe ostrzenie noża w czasie krojenia.

Podczas wyboru deski należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ergonomię pracy. To od naszej wygody zależy precyzja siekania, a co za tym idzie — jakość podawanych potraw. Wiele rodzajów desek oraz innego asortymentu dla kucharzy oferuje sklep Recucina. Można tu znaleźć nie tylko pojedyncze produkty, lecz także zestawy desek na każdą okazję. Niektóre mają funkcjonalne podstawki lub akcesoria ułatwiające krojenie i obieranie warzyw. Oprócz funkcjonalności istotne są również walory estetyczne. Pamiętajmy, że deska musi pasować do naszej kuchni i zachęcać do gotowania. Odpowiednio dobrany produkt może być prawdziwą ozdobą i będzie nam towarzyszyć podczas gotowania przez wiele lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here