Prebiotyki bywają mylone z probiotykami, ale są zupełnie czym innym i pełnią zgoła inną funkcję. Sprawdźcie, czym dokładnie są prebiotyki, jaka jest ich rola w naszym organizmie i dlaczego są nieodłącznym towarzyszem dobrych bakterii? Odpowiadamy na wasze pytania.
Czym są prebiotyki i gdzie je znaleźć?
Prebiotyki to węglowodany złożone z grupy fruktooligosacharydów. Należy do nich także cukier złożony o nazwie inulina, laktuloza pochodząca z laktozy oraz skrobia oporna, nieulegająca rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Prebiotyki pełnią w układzie pokarmowym rolę pożywienia dla dobroczynnych bakterii jelitowych, czyli probiotyków. Probiotyczne drobnoustroje czerpią energię z węglowodanów złożonych, potrzebną im do życia i pracy.
Naturalnymi źródłami prebiotyków są przede wszystkim owoce i warzywa. Fruktooligosacharydy znajdziemy w bananach, cykorii, cebuli, szparagach i ziemniakach. Zimne ugotowane ziemniaki zawierają też skrobię.. Czosnek, pomidory i pszenica to z kolei doskonałe źródła inuliny. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych (prebiotyków) są też kasze, płatki zbożowe, makarony i pieczywo pełnoziarniste oraz miód.
Dlaczego probiotyki i prebiotyki są tak ważne dla naszego organizmu?
Bakterie probiotyczne są niezbędne dla właściwej pracy układu pokarmowego (w głównej mierze jelit) i dobrej kondycji całego organizmu. To im zawdzięczamy sprawne trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Dzięki równowadze bakteryjnej zachowanej w jelitach prawidłowo funkcjonują układy wewnętrzne i narządy, a organizm ma większą odporność na czynniki chorobotwórcze. Zdrowe jelita to także lepsze samopoczucie.
Z kolei prebiotyki to substancje odżywcze, które stanowią pożywienie dla bakterii probiotycznych. Bez nich probiotyki nie są w stanie się namnażać, przez co nie spełniają swojej funkcji w organizmie. Gdy w naszej diecie brakuje naturalnego źródła prebiotyków, zmniejsza się liczba dobroczynnych bakterii, a w naszym układzie pokarmowym dochodzi do zachwiania równowagi.
Prebiotyki dobrze przyjmować w postaci naturalnej, ale są one również zawarte w suplementach diety.
Prebiotyk jako suplement diety
Probiotyk i prebiotyk jako suplementy diety zaleca się stosować w przypadku, gdy nasza flora bakteryjna jelit ulega osłabieniu, na przykład w wyniku biegunki czy antybiotykoterapii. Prebiotyk w postaci suplementu diety najczęściej połączony jest z probiotykiem – taki kompleksowy preparat to synbiotyk.
Suplementując prebiotyki, dostarczamy dobroczynnym bakteriom probiotycznym „prowiantu”. Pozwoli im to szybciej i łatwiej skolonizować jelita i wydajniej się namnażać. Pamiętajmy jednak, że suplementy diety nie mogą na dłuższą metę stanowić substytutu zdrowego odżywiania, nie zaleca się też stosować ich profilaktycznie.