Na co zwrócić uwagę piekąc muffiny?

0
1854

Słodkości idealnie łączą się z kawą, którą pijemy codziennie lub też są świetną przekąską w ciągu dnia. Najlepiej oczywiście smakują te domowe, upieczone przez nas samych. Popularnym oraz przede wszystkim szybkim deserem są muffiny, które możemy przygotować nie tylko w wersji na słodko. Ze względu na łatwość ich przygotowania, każdy z nas może upiec je sam, zaledwie w kilka minut.

Czym właściwie są muffiny?

Muffiny to inaczej wysokie babeczki. Są one popularnym wypiekiem szczególnie w USA, Kanadzie, czy Wielkiej Brytanii. Możemy przygotować je w wersji zarówno na słodko, jak i w wytrawnej. Ich wykonanie jest niezwykle proste i szybkie. W ciągu 30 minut możemy stworzyć niepowtarzalny deser lub słoną przekąskę. Wiele inspirujących przepisów na muffiny znaleźć można między innymi na basiazsercem.pl.

Jak przygotować idealne muffiny?

Oczywiście podstawowym składnikiem tych niezwykłych babeczek jest ciasto. Jego główne składniki zazwyczaj to mąka, masło, cukier oraz jajka. Piekąc muffiny zwróćmy szczególną uwagę na rodzaj mąki jaką użyjemy, ponieważ jest to najważniejszy składnik. Do wypieku muffinek idealna będzie mąka pszenna oraz tortowa. Sprawią one, że babeczki będą miękkie i puszyste. Więcej na temat rodzajów mąk możesz przeczytać na basiazsercem.pl. Ponadto piekąc muffiny pamiętajmy o odpowiednich dodatkach. To one nadadzą niepowtarzalny smak babeczkom. W sezonie letnim wykorzystujmy owoce sezonowe takie jak borówki, maliny, truskawki, czy też wiśnie. Oczywiście poza sezonem możemy również użyć mrożonych owoców. Z kolei jeśli wybierzemy wersje wytrawne muffinek, możemy użyć wędlinę, mozzarellę, pomidory, czy szpinak. Jako dodatki możemy wykorzystać praktycznie wszystko. Pamiętajmy tylko, że co za dużo to nie zdrowo. Lepiej będą smakować muffinki, które jako dodatki mają 4-5 składników, a nie kilkanaście.

W czym piec muffiny?

Jeśli już wybierzemy odpowiednie dodatki do muffinów, czas na pieczenie. Muffiny można piec w papierowych papilotkach lub metalowych i silikonowych formach. Pamiętajmy tylko, aby napełniać je ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości, ponieważ podczas pieczenia zwiększą swoją objętość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here