Dodatki do żywności – przegląd najczęściej stosowanych

0
1097

W dzisiejszych czasach popyt na produkty żywnościowe jest bardzo wysoki. Z tego względu konieczne jest stosowanie dodatków do żywności mających na celu wydłużenie procesu konserwacji żywności i poprawienie jej smaku. W artykule opisujemy te najczęściej stosowane.

Dodatki do żywności – do czego służą?

Dodatki do żywności to substancje dodawane do produktów spożywczych, których celem jest poprawa jakości ich smaku oraz wydłużenie ich daty ważności. Takie postępowanie stało się koniecznością w związku ze zwiększona konsumpcją i ogromną urbanizacją w XX wieku. Bez zastosowania tego rodzaju substancji wiele produktów nigdy by nie powstało albo nie nadawałoby się do spożycia. Dodatki do żywności stosowane w Polsce muszą spełniać międzynarodowe standardy zatwierdzone przez Światową Organizację Zdrowia. Dzięki zastosowaniu omawianych substancji produkt ma odpowiednią konsystencję i smak oraz dobrze się prezentuje. Dodatki do żywności najprościej jest podzielić na wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości, konserwanty, przeciwutleniacze i barwniki.

Glutaminian sodu

Zalicza się do tzw. wzmacniaczy smaku, określa się go symbolem E261. Jest to składnik stosowany w każdej kuchni, gdyż używa się go jako przyprawę. Jest to jeden z najpopularniejszych środków stosowanych w branży spożywczej. Glutaminian sodu pozyskuje się na skutek biosyntezy węglowodanów, w czasie procesu wytwarzania cukru lub z produktów z wysoką zawartością białka. Omawianą substancje znajdziemy w kostkach rosołowych, konserwach rybnych i mięsnych, parówkach czy też w gotowych sosach. Co ciekawe, glutaminian sodu znajduje się w kobiecym mleku, skąd może brać się naturalna skłonność do jego spożycia.

Pirofosforan disodowy

Pirofosforan disodowy należy do regulatorów kwasowości, których zadaniem jest zapewnienie odpowiedniego pH potrawie, co wpływa na jej ostateczny smak. Jest to dodatek do żywności cieszący się coraz większą popularnością. Stosuje się go przy produkcji ciastek, serów oraz proszków do pieczenia. Znajdziemy go również w sosach, mięsach oraz deserach. Pirofosforan disodowy powstaje na skutek neutralizacji kwasu fosforowego z wodorotlenkiem sodu w podwyższonej temperaturze. Omawiana substancja wykazuje właściwości wiążące, dzięki czemu zapewnia stabilność produktu.

Kwas cytrynowy

Jest to substancja pochodzenia naturalnego, jako dodatek do żywności spełnia funkcje przeciwutleniacz oraz regulatora kwasowości. Kwas cytrynowy oznaczany jako E330 spowalnia reakcje utleniania, którą przyśpieszają psucie się produktów żywnościowych. Omawianą substancje można znaleźć między innymi w: wyrobach cukierniczych, przetworach owocowych, napojach, sosach, przetworach mięsnych i rybnych oraz deserach mlecznych. Kwas cytrynowy skutecznie konserwuje i wzmacnia smak produktów, do których jest dodawany. Jest to substancja niewytwarzająca szkodliwych związków, co sprawia, że nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Kwas winowy

Kwas winowy jest to dodatek do żywności pochodzenia naturalnego występujący w winogronach. Substancje oznacza się symbolem E334, spełnia ona funkcje przeciwutleniające oraz reguluje kwasowość produktów. Kwas winowy pozyskuję się jako skutek uboczny fermentacji wina, bądź w wyniku syntezy chemicznej. Stosuje się go jako dodatek do dżemów, marmolad, słodyczy, ciastek, owoców w puszkach oraz serów. Ten regulator kwasowości zalicza się do bezpiecznych dla zdrowia dodatków do żywności.

Witamina C

Ta najpopularniejsza witamina, słynąca z szeregu właściwości prozdrowotnych to bardzo popularny dodatek do żywności. Oznacza się ją symbolem E300, spełnia funkcje konserwujące, chroni przed niepożądanymi zmianami chemicznymi produktów i poprawia ich smak. Jest to substancja naturalna występująca w wielu owocach i warzywach, np. w jabłkach, pomarańczach, cytrynach i brokułach. Witaminę C (kwas askorbinowy) dodaje się do takich produktów jak: mąka, przetwory zbożowe, peklowane mięso lub mrożonki. Pozwala zachować naturalną barwę produktów i co ważne jest to substancja naturalna i ekologiczna.

Koszenila

Koszelina (kwas karminowy) oznacza symbolem E120 to dodatek do żywności spełniający funkcje barwnika w różnych odcieniach czerwieni. Co, ważne jest to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z owadów zwanych czerwcami. Są one hodowane na specjalnych plantacjach lub zbierane w naturalnym środowisku. Koszenila występuję w produktach takich jak na przykład: sosy do mięs, jogurty, napoje alkoholowe, lody, słodycze i czerwone sery.

Meta: Dodatki do żywności nie tylko poprawiają smak produktów, ale przede wszystkim wydłużają okres ich przydatności do spożycia. Kliknij i sprawdź!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here